Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Nalewka pomarańczowa

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

skórki z 3 pomarańczy
wódki 0,5 litra
spirytusu 0,5 litra (może byc 0,25 litra)
cukru 0,25 kg
wody 0,5 litra

Przepis i sposób przygotowania na: Nalewka pomarańczowa

Skórki cienko obrane z pomarańczy (najlepiej przy pomocy obieraką do jarzyn) pokroić w cienkie paski, wrzucić do słoika i zalać wódka. Zakręcić dokładnie i odstawić na 10 dni. Zrobić syrop z cukru i wody i dolać do niego spirytus (w zależności od tego jakie kto lubi mocne trunki dolewamy szklankę lub dwie) oraz wyciąg ze skórek. Zamieszać, a gdy ostygnie przefiltrować.
Trzeba uważać, żeby nie wlewać w odwrotnej kolejności, bo wódka zbieleje.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak