Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pszenna tortilla

2.0
(1)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka pszenna ok 20dag
planta łyżka
sól płaska łyżeczka
woda ok 200ml

Przepis i sposób przygotowania na: Pszenna tortilla

Mąkę posiekać ze smalcem i solą. Stopniowo dolewać wody i wyrabiać ciasto. Rozwałkować (dość cienko) na posypanej solą stolnicy i za pomocą dużego talerza wykrawać kółka. Patelnię teflonową dobrze rozgrzać (na małym ogniu) i kłaść poszczególne placki. Smażyć z obu stron przez ok 1min (nie za długo by się nie skruszyły).
***
Mniej więcej 4 placki powinny wyjść;)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

aniapetr 25.09.2011 22:43
naprawdę dobre wychodzą
polly66 08.07.2011 08:34
smalec. możesz innego. Napisałam \"planta\" bo ogólnie prawie do niczego smalcu nie używam a jakoś tak się utarło,że jedynie właśnie plantę kupuję(jak już:P). Zwinąć można tylko musisz uważać przy obsmażaniu (im dłużej, tym właśnie będzie twardniała i się kruszyła)
pacpaw 07.07.2011 23:03
wnioskując ze składników i opisu przepisu planta to jest smalec. Jakiś specjalny czy mogę użyć zwykłego smalcu? Tortille z tego ciasta są elastyczne (można je potem fajnie zwinąć) czy raczej bardziej kruche i łamliwe?

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak