Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Chłodnik groszkowy z miętą

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

zielony groszek 600 g
czosnek 2 ząbki
olej 1 łyżka
cebula 1 szt
sok z cytryny 2 łyżki
skórka cytrynowa 2 łyżki
śmietana 12% 100 ml
mięta do dekoracji
sól do smaku
pieprz do smaku
bulion warzywny 400 ml

Przepis i sposób przygotowania na: Chłodnik groszkowy z miętą

Groszek płuczemy.Czosnek i cebulę obieramy,siekamy.Olej rozgrzewamy w rondlu,szklimy na nim czosnek i cebulę,wsypujemy zielony groszek.Zalewamy bulionem,doprawiamy solą i pieprzem,dodajemy sok z cytryny,gotujemy 10 minut.Gałązki mięty płuczemy,suszymy.Listki odrywamy i siekamy-kilka zostawiamy do dekoracji.Połowę groszku wyjmujemy i odkładamy ,resztę zupy miksujemy i studzimy.Wlewamy śmietanę,dokładnie mieszamy.Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem i siekaną mięta.Wsypujemy odłożony groszek.Wstawiamy do lodówki na 2 godziny.Zupę rozlewamy na talerze,zdobimy miętą i skórką cytrynowa.Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ania67 19.09.2011 08:12
świetny
Krystyna32 07.07.2011 21:36
super

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak