Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

zapiekanka alzacka

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

makaron 40 dkg
kurczak z rożna 1/2 szt
pieczarki 25 dkg
sok z cytryny 1 łyżeczka
jajko 2 szt
śmietana 3/4 szklanki
masło 3 łyżki
mąka 1 łyżka
bulion drobiowy 1 szklanka
sól
pieprz
tłuszcz do formy
tymianek 1/4 (suszony)

Przepis i sposób przygotowania na: zapiekanka alzacka

Makaron gotujemy w osolonej wodzie odcedzamy i przelewamy zimną wodą.Obrane z kości mięso kurczaka kroimy na kawałki.Pieczarki oczyszczamy i kroimy w grube paski skrapiamy sokiem z cytryny posypujemy tymiankiem i smażymy na łyżce masła,pod koniec doprawiamy solą i pieprzem.Z drugiej łyżki masła i mąki robimy białą zasmażkę rozprowadzamy ją zimnym bulionem i gotujemy mieszając póki sos nie zgęstnieje.Jajka mieszamy ze śmietaną dodajemy do sosu wraz z pieczarkami i pokrojonym mięsem i dokładnie mieszamy.Do naczynia żaroodpornego wysmarowanego tłuszczem wkładamy połowę makaronu polewamy sosem i przykrywamy drugą połową makaronu posypujemy wiórkami z pozostałego masła.Wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 50 min.Podajemy z zieloną sałatą.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Emiliozo 20.07.2012 21:59
fajna nazwa
kriso 12.04.2012 21:23
apetyczna
anemon 08.08.2011 06:32
Smaczna i sycąca zapiekanka.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak