Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ziołowy chłodnik z botwinki

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ocet jabłkowy 1 łyżka
sól do smaku
Pieprz biały mielony Prymat do smaku
cukier puder 1\\2 łyżeczki
jajko 2 szt
ogórki konserwowe 2 szt
ogórki świeże 2 szt
czosnek 4 ząbki
szczypiorek 1 pęczek
koper 1 pęczek
śmietana kwaśna 150 ml
botwinka 1 pęczek

Przepis i sposób przygotowania na: Ziołowy chłodnik z botwinki

Buraki odcinamy od liści.Liście przebieramy,bardzo dokładnie płuczemy,zalewamy wrzątkiem,gotujemy 10 minut i odcedzamy wywar.Buraki myjemy,obieramy,kroimy w kostkę i gotujemy do miękkości w niewielkiej ilości wody.Doprawiamy łyżką octu jabłkowego,solą,pieprzem i cukrem pudrem.Warzywa pozostawiamy do ostygnięcia.Jajka gotujemy na twardo i odstawiamy do schłodzenia.Do przestudzonego wywaru z botwinki dodajemy ugotowane buraki razem z wywarem.Świeże ogórki kroimy w słupki,konserwowe na plasterki,wrzucamy do chłodnika.Następnie dodajemy przepuszczony przez praskę czosnek,siekany szczypior i koperek.Jajka kroimy na ćwiartki,rozkładamy na talerze i zalewamy chłodnikiem.Zupę podajemy z kwaśną śmietaną.Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

jeta72 06.09.2011 11:43
uwielbiam chłodniki
RenataZ-et 30.07.2011 23:28
idealny na lato!
Iwona45 19.07.2011 14:36
super

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak