Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

babka orzechowo-czekoladowa

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto:
mąka 1 szklanka
jajko 4 szt
margaryna 15 dkg
cukier 3/4 szklanki
czekolada deserowa 1 szt
cukier waniliowy
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
aromat rumowy
tłuszcz do formy
poncz
kawa rozpuszczalna 3 łyżeczki
rum ćwierć szklanki
polewa orzechowa gotowa
orzechy laskowe
woda 1/2 (gorąca)
orzechy laskowe 15 mielone

Przepis i sposób przygotowania na: babka orzechowo-czekoladowa

Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia dodajemy margarynę i siekamy nożem wsypujemy cukierr i cukier waniliowy wbijamy jajka i całość miksujemy,dodajemy kilka kropel aromatu rumowego,drobno posiekaną czekoladę oraz orzechy i dokładnie mieszamy.Formę smarujemy tłuszczem posypujemy bułką tartą wykładamy ciasto i pieczemy godzinę w 170 stopniach.Kawę rozpuszczamy w gorącej wodzie odstawiamy do wystygnięcia a następnie wlewamy alkohol.Jeszcze ciepłe ciasto wyciągamy z formy nakłuwamy szpikulcem i nasączmy ponczem i odstawiamy.Wystudzoną babkę polewamy polewą orzechową i posypujemy grubo posiekanymi orzechami laskowymi.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Teresa19 28.08.2011 10:34
musi być pyszna

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak