Ciasto przekładane truskawkami

Ciasto przekładane truskawkami

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gram

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • Biszkopt

    1 szt
  • jajka

    5 szt
  • cukier

    2,25 szkl
  • mąka pszenna

    2,5 szkl
  • masło

    20 dag
  • proszek do pieczenia

    2 łyżeczki
  • kakao

    2 łyżki
  • masa

    1 szt
  • mleko

    600 ml
  • budynie waniliowe z cukrem

    2 szt
  • żółtka

    2 szt
  • mleko w proszku \"pełne\"

    30 dag
  • masło

    17 dag
  • truskawki

    1/2 kg
Wyślij składniki na:
Listonic
promotion_img Reklama na dziś

Sposób przygotowania

1. Cukier utrzeć z żółtkami, stopionym i przestudzonym masłem oraz mąką zmieszaną z proszkiem. Dodać ubite białka. Połowę ciasta wylać na natłuszczoną i wyłożoną papierem blaszkę o wym. 25x36cm. Do reszty ciasta dodać kakao, wylać na jasne ciasto. Piec ok. 30 min w temp. 180st. Przestudzić, przekroić.

2. Na mleku ugotować budynie, przestudzić. Masło utrzeć z żółtkami, dodawać na przemian po łyżce budyniu oraz mleka w proszku. 1/3 kremu przełożyć blaty ciasta. Odrobinę kremu rozsmarować na wierzchu ciasta, poukładać truskawki, jedną obok drugiej. Wyłożyć resztę kremu tak, aby przykrył całe owoce. Można posypać startą czekoladą. Dobrze schłodzić.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (19)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

pestka

09.02.2017 11:44
smaczny deser

ben-ka

04.07.2016 09:09
Chętnie bym się skusiła.

IZABELA29

12.06.2016 11:27
smaczne ciasto

RenataZ-et

21.11.2013 21:58
wygląda świetnie

Iwusia

04.07.2013 22:43
ale wspaniałe ciacho

Bernadeta1

13.06.2013 14:20
bardzo smaczne

caralajna

18.02.2013 08:04
świetny efekt

bartek8585

22.06.2012 21:02
pysznie wygląda

bartek8585

22.06.2012 21:02
pysznie wygląda

Mariusz10

21.06.2012 17:49
znakomite

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat