Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

karp w winie z miodem

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

karp 1 kg
marchew 1 szt
jabłko 3 szt
pietruszka 1 szt
seler 1/2 szt
cebula 3 szt
masło 30 g
białe wino 50 ml
miód 2 łyżki
śmietanka 1 szkl
Liść laurowy suszony Prymat 3 szt
sól do smaku
pieprz do smaku
tymianek do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: karp w winie z miodem

Karpia sprawić, opłukać, natrzeć solą z zewnątrz i wewnątrz. zrumienić na maśle obraną, drobno posiekana cebulę, dodać oczyszczoną umytą , pokrojona włoszczyznę, udusić. W czasie duszenia dodać tymianek, liście laurowe, wino, sól i pieprz. Trzymać jeszcze na małym ogniu ok. 10 min. Włoszczyznę przełożyć do rondelka, ułożyć na niej karpia, przykryć folią aluminiowa i piec Pół godziny w dobrze nagrzanym piekarniku. Po upieczeniu rybę wyłożyć na ogrzany półmisek, sos przecedzić, zagotować, dodać miód i śmietanę, podgrzać.Rybę polać sosem i podawać z frytkami lub białym pieczywem i surówką warzywną

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak