Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tort czekoladowy nie przekładany

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

żółtko jajek 12 sztuk
cukier 20 dag
skórka z pomarańczy lub limonki 5 dag
skórka cytrynowa 1 łyżeczka
białko 8 sztuk
migdały 20 dag
czekolada 15 dag
tłuszcz do formy 1 sztuka
cukier 15 dag
woda 1/4 szklanki
czekolada gorzka 10 dag
migdały 3 dag
woda 3 (wrząca)

Przepis i sposób przygotowania na: Tort czekoladowy nie przekładany

Czekoladę zemleć w maszynce do migdałów. Migdały otrzeć w ścierce, zemleć w łupince nasiennej. Skórkę pomarańczową posiekać, skórkę cytrynową otrzeć. Formę keksową o półokrągłym dnie wysmarować starannie tłuszczem. Żółtka utrzeć z cukrem, wymieszać że skórką. Białka ubić, wyłożyć na żółtka, wymieszać łopatką ze wszystkimi składnikami. Ciasto wyłożyć do formy keksowej, upiec w niezbyt gorącym piekarniku, wyłożyć ostrożnie, ostudzić. Sporządzić lukier: Czekoladę rozgrzać na spodeczku nad parą . Migdały sparzyć, obrać z łupinek nasiennych, pokrajać w grube piórka. Z cukru i wody ugotować syrop , utrzeć; gdy zbieleje, dodawać po trochu miękką czekoladę; jeżeli trzeba, lukier rozcierając rozrzedzić wodą. Tort oblać ciepłym lukrem; zanim obeschnie, wtykać migdały podwójnym szeregiem wzdłuż osi tortu.SMACZNEGO!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak