Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Nalewka ze śliwek węgierek.

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

śliwek węgierek 3 kg
spirytusu 4,5 l
wody przegotowanej 4 l wystudzonej
cukru 1,5 kg
wanilii 2 laski
cukry waniliowe 4 (z prawdziwą wanilią)
skórka cytrynowa (z 6 cytryn)
brandy pół szklanki lub koniaku

Przepis i sposób przygotowania na: Nalewka ze śliwek węgierek.

Umyte i wypestkowane śliwki wsypać do balona, wrzucić 2 garści pestek ze śliwek dla dodania lekkiej goryczki. Wlać spirytus i odstawić w ciemne miejsce. Po ok.2-3 tygodniach odlać płyn a śliwki usunąć. Raczej ciężko je do czegoś wykorzystać, gdyż są bardzo gorzkie. Do wody wsypać cukier, cukier waniliowy i wydrążony miąższ z laski wanilii a także skórkę otartą z cytryn. Zagotować mieszając, aż otrzymamy gęsty syrop. Przecedzić i ostudzić. Wlać do spirytusu, dolać brandy lub koniak. Można trzymać w zamkniętym balonie lub porozlewać do butelek. Wstawić w ciepłe, ciemne miejsce co najmniej do świąt Bożego Narodzenia. Najlepiej smakuje po upływie ok.roku.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak