Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

napój jogurtowo-kminkowy

2.0
(0)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

kminku indyjskiego 1 ł
zimnej wody 0.7 litra
soku z cytryny 2 ł
soli 2 ł

Przepis i sposób przygotowania na: napój jogurtowo-kminkowy

Przepis ten wywodzi się z kuchni indyjskiej.Kminek uprażyć na patelni a następnie dokładnie zmielić.Jogurt,wodę(bardzo zimną),sok z cytryny,sól i 3/4 zmielonego kminku dokładnie ze sobą zmiksować.Napój ten najlepiej smakuje gdy jest zimny(można dodać kostki lodu). Podawać rozlane w kubki i posypane zmielonym kminkiem(tym co nam pozostał)Zaznaczam, że wykorzystywany tu jest kminek indyjski(zwany też rzymskim) i jest to inny rodzaj niż dostępny w każdym sklepie. Kminek indyjski(vel rzymski) jest jednak możliwy do kupna, lecz należy go poszukać w sklepach z artykułami spożywczymi orientalnymi.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak