Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Śledzie w sosie śliwkowym

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

śledzie 5 sztuk
śliwki węgierki 25 dag
oliwa 0,5 szklanki
migdały 10 sztuk
sok z cytryny 1 sztuka
cukier 1 szczypta
pieprz 1 szczypta
koperek 1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Śledzie w sosie śliwkowym

Śledzie wymoczyć, sfiletować, zdjąć skórkę, usunąć kręgosłupy i ości, zwinąć w ruloniki i ułożyć w szklanej salaterce. Śliwki przepołowić, wyjąć pestki, dodać 3-4 łyżki wody i rozgotować na gęstą papkę, którą przetrzeć przez nylonowe sitko. Przyprawić ją sokiem cytrynowym i cukrem, dodać sparzone, obrane ze skórki i posiekane migdały oraz oliwę. Dokładnie wymieszać. Tak przygotowanym sosem polać śledzie i posypać je posiekaną zieleniną.SMACZNEGO!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak