Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kluski śląskie polane sosem z pieczarkami

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ugotowane ziemniaki 1 kg
mąka pszenna 20 dag
mąka ziemniaczana 10 dag
jajko 3 szt
pieczarki 30 dag
śmietana 5 łyż
cebula biała 1 szt
margaryna 2 łyż

Przepis i sposób przygotowania na: Kluski śląskie polane sosem z pieczarkami

Ugotowane ziemniaki przepuścić przez maszynkę lub praskę, ostudzić, połączyć z mąką ziemniaczaną, wbić jaja, dodać sól i szybko wyrobić ciasto. Oprószonymi mąką rękami formować małe kulki z wgłębieniem, wrzucić do osolonego wrzątku, a gdy wypłyną, zmniejszyć ogień i gotować 2-3 min.
SOS: Pieczarki umyć, pokroić w plasterki, włożyć do garnka. Włożyć margarynę i podlać wodą, dusić. Wsypać pokrojoną cebulę. Śmietanę rozmieszać z mąką i wlać do pieczarek, wymieszać, doprawić do smaku. Polać kluski ślaskie.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

halina17 06.07.2011 13:39
smaczne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak