Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Musaka z mielonym mięsem

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mielone mięso 500 gram
oliwki czarne 12 sztuk
jajko 3 sztuki
cebula 2 sztuki
czosnek 3 ząbki
olej 4 łyżki
gałka muszkatołowa do smaku
sok pomidorowy 1 szklanka
koncentrat pomidorowy 2 łyżki
mleko 2 szklanki
sól do smaku
pieprz do smaku
bakłażan
ser żółty 3 (tarty)

Przepis i sposób przygotowania na: Musaka z mielonym mięsem

Cebulę obrać i drobno posiekać, następnie podsmażyć na rozgrzanym oleju. Do podsmażonej cebulki dodać mięso. Chwilkę podsmażyć, często mieszając. Dodać sok. Całość dusić pod przykryciem przez 18 minut. następnie dodać koncentrat pomidorowy i dobrze wymieszać. Doprawić zmiażdżonym czosnkiem, a także solą i pieprzem. Dodać odsączone i pokrojone w krążki oliwki. Wymieszać. Bakłażany dokładnie umyć, następnie pokroić w plastry i oczyścić. Doprawić solą i odstawić na 15 minut. Po 15 minutach przelać wodą i odsączyć.
Olejem nasmarować żaroodporne naczynie. Następnie układać w nim na zmianę warstwy mięsa oraz bakłażanów (na siebie). Gotowy przekładaniec zalać mlekiem, które należy wcześniej roztrzepać z jakami oraz serem i doprawić solą oraz gałką muszkatołową. Tak przygotowaną potrawę piec w rozgrzanym do 200 stopni piekarniku przez około 35 minut.

Smacznego ;)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Adamorek 17.10.2011 23:29
dobre
Adamorek 17.10.2011 23:29
dobre
bursztynek 02.09.2011 22:55
już kiedyś się nad nią zastanawiałam, ciekawa jest więc może się skuszę :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak