Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Serowo-warzywny przekładaniec w cieście francuskim

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

cukinia 350 gram
pomidory 350 gram
jajko 1 sztuka
ser brie 200 gram
tymianek 1 łyżka
olej 3 łyżki
sól do smaku
pieprz do smaku
ciasto francuskie 1 opakowanie

Przepis i sposób przygotowania na: Serowo-warzywny przekładaniec w cieście francuskim

Wysmarować olejem blachę, następnie rozłożyć na niej ciasto francuskie, formując na brzegach rant. Spód nakłuć, a następnie posmarować białkiem. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 220 stopni i piec 20 minut.
Pomidory i cukinię umyć, a następnie pokroić w plasterki. Cukinię podsmażyć na rozgrzanym oleju. Odsączyć. Ser pokroić w plastry (grubsze).
Na gotowym cieście francuskim układać w rzędy obok siebie na przemian : rządek pomidorów, rządek sera, rządek cukinii (muszą wszystkie zachodzić na siebie dachówkowo). Ułożoną kompozycję doprawić solą i pieprzem wedle uznania. Przed włożeniem do piekarnika rant ciasta posmarować żółtkiem. Piec w piekarniku rozgrzanym do 220 stopni przez około 10 minut. Po wyciągnięciu przekładaniec posypać tymiankiem.

Smacznego ;)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Małgorzata106 02.12.2011 09:55
super
eli82 10.07.2011 06:46
ciekawy pomysl

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak