Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zapiekanka z tostami, pomidorami i winem

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

pomidory 500 gram
chleb tostowy 8 kromek
ser żółty 400 gram
jajko 3 sztuki
śmietana 1/8 litra
mleko 1/8 litra
białe wino 100 ml
bazylia kilka liści
czosnek 1 ząbek
masło do formy
sól do smaku
pieprz do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Zapiekanka z tostami, pomidorami i winem

Chlebek tostowy lekko podpiec w tosterze (kilka sekund) lub podsmażyć na rozgrzanym oleju /margarynie na patelni.
Do mleka dodać jaja, śmietanę i wino. Całość lekko roztrzepać. Dodać przeciśnięty przez wyciskarkę czosnek, sól i pieprz.
Pomidory obrać i pokroić w średniej grubości plasterki. Ser również pokroić w plasterki.
Formę do pieczenia wysmarować masłem, a następnie układać w niej warstwami tosty, pomidory i ser (powinny nachodzić na siebie jak dachówki na dachu). Całość zalać wcześniej przygotowanym sosem. Przygotowaną zapiekankę wstawić do rozgrzanego do 220 stopni piekarnika, a następnie zapiekać przez około 20 minut.

Smacznego ;)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Małgorzata106 20.04.2012 19:24
super
Krzysztof18
Krzysztof18 09.11.2011 06:31
moje klimaty
Joanna132 09.07.2011 08:50
bardzo ciekawa

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak