Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Proziaki z makiem

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 1 kg
śmietana 12% 5 łyżek
jajko 2 sztuki
mak do smaku
kminek do smaku
Soda oczyszczona Prymat 2 łyżeczki
kefir 1/2 litra
oliwa 3 łyżki
ser biały 20 (twarogowy)

Przepis i sposób przygotowania na: Proziaki z makiem

Wlewamy nabiał kefil lub/i maślankę, śmietanę i sodę oczyszczoną. Czekamy, aż zaczną pojawiać się bąbelki. Dodajemy jajka. sól do wyboru mak lub kminek, i stopniowo mąkę. Wyrabiamy, tak by ciasto się nie lepiło do dłoni. Dodajemy olej i całość mąki i urabiamy ciasto. Następnie dzielimy je na ok 6-8 placków i wyrabiamy je pojedyńczo, kładąc na blaszce podsypanej mąką. Pieczemy w temperaturze ok 120-140 stopni ok 20-30 min obracając na drugą stronę gdy placki się zarumienią.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

marchewka 30.07.2011 17:31
pierwszy raz widzę i słyszę - zapowiadają się smakowicie :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak