Przepis i sposób przygotowania na: pierogi ruskie w pierzynce pomidorowo-serowej
- przesianą mąkę wymieszać z 2 łyżeczkami masła oraz żółtkami, następnie lać wrzątek i zagniatać ciasto (nalać tyle wody, aby ciasto nabrało kształtu, ale się nie kleiło). Rozwałkować, szklanką wyciąć krążki.
2. NADZIENIE:
- ziemniaki obrać i ugotować, następnie zagnieść
- cebulę pokroić i zeszklić na maśle
- ziemniaki, połowę cebuli, twaróg oraz sól i pieprz (do smaku) dokładnie wymieszać
3. WIERZCH:
- pomidory sparzyć, zdjąć z nich skórkę, pokroić w plastry. Ser pokroić w cienkie plastry
4. Na krążki ciasta kłaść farsz i robić pierożki. Następnie je ugotować a potem podsmażyć (partiami) na reszcie cebuli. Pod koniec smażenia położyć na pierożki plasterki pomidora i sera. Czekać aż się stopi.