Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

pierogi ruskie w pierzynce pomidorowo-serowej

2.0
(0)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 1 kg
żółtko jajek 4 szt.
wrzątek
sól
masło 2 łyżeczki
ziemniaki 1 kg
cebula 6 sztuk
masło do zeszklenia cebuli
żóty ser kilka plasterków
pomidor 2 duże
sól
pieprz
twaróg 3 (półtłusty)

Przepis i sposób przygotowania na: pierogi ruskie w pierzynce pomidorowo-serowej

1. CIASTO:
- przesianą mąkę wymieszać z 2 łyżeczkami masła oraz żółtkami, następnie lać wrzątek i zagniatać ciasto (nalać tyle wody, aby ciasto nabrało kształtu, ale się nie kleiło). Rozwałkować, szklanką wyciąć krążki.
2. NADZIENIE:
- ziemniaki obrać i ugotować, następnie zagnieść
- cebulę pokroić i zeszklić na maśle
- ziemniaki, połowę cebuli, twaróg oraz sól i pieprz (do smaku) dokładnie wymieszać
3. WIERZCH:
- pomidory sparzyć, zdjąć z nich skórkę, pokroić w plastry. Ser pokroić w cienkie plastry
4. Na krążki ciasta kłaść farsz i robić pierożki. Następnie je ugotować a potem podsmażyć (partiami) na reszcie cebuli. Pod koniec smażenia położyć na pierożki plasterki pomidora i sera. Czekać aż się stopi.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

eli82 31.08.2011 20:35
musi być smaczne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak