Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Orzechówka z zielonych orzechów

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

orzechy włoskie 3-4 niedojrzałe
wódki 1 litr czystej
cukru 2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Orzechówka z zielonych orzechów

Całe orzechy razem z zieloną łupiną drobno pokroić, wsypać do słoja, zalać wódką i słój zakręcić na 4 tygodnie . Po upływie 4 tygodni płyn zlewamy przez sitko z watą do butelki.(Płyn będzie bardzo ciemny) Pozostałe orzechy zasypujemy 2 łyżkami cukru i pozostawiamy jeszcze na około 2 tygodnie żeby cukier się rozpuścił. Po tym czasie rozpuszczony cukier z orzechów zlewamy przez sito z watą i łączymy razem z poprzednio zlanym ciemnym płynem. Pozostawiamy do sklarowania. Sklarowaną orzechówkę zlewamy do butelek. Ponieważ ma bardzo intensywny kolor jest doskonała jako zaprawa do wódki.Taka orzechówka to bardzo dobry lek na biegunkę.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Stenka 23.09.2012 10:38
bardzo zdrowa taka nalewka, dobta na bóle brzucha, biegunki

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak