Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Orzeźwiająca nalewka miętowa.

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mięty 12-13 łodyżek z listkami świeże
cukru 80 dag
sok z połowy cytryny
spirytusu 1 l
wody 1,5 l

Przepis i sposób przygotowania na: Orzeźwiająca nalewka miętowa.

Miętę wypłukać i osuszyć,pokroić na kawałki po kilka centymetrów. Wrzucić do słoja min. 3 litrowego i zalać spirytusem. Pozostawić na 2 dni potrząsając często słojem. Otrzymamy przepięknej zielonej barwy płyn. Wodę zagotować z cukrem i sokiem cytrynowym i chwilę pogotować, aż otrzymamy delikatny syrop. Wystudzić. Wlać do słoja, wymieszać. Przecedzić naszą nalewkę i rozlać do butelek. Odstawić na min. 2 tygodnie. Jeśli chcemy zachować piękny zielony kolor nalewki można nie dodawać soku z cytryny, który ją rozjaśnia i niestety zmienia kolor na lekko oliwkowy, tak jak na zdjęciu. Czy wybrać smak czy idealny kolor pozostawiam Wam do wyboru.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Stenka 06.07.2012 11:30
Przepis identyczny jak u Ewa misewka dodany rok wcześniej

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak