Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

pulpety zapiekane z makaronem

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

makaron rurki 1/2 kg
mielone wolowo-wieprzowe 40 dkg
Bułka tarta klasyczna Prymat
jajko
mąka 1 łyżka
olej 2 łyżki
masło 1 łyżka
sól
pieprz
masło do formy
sos
grzyby suszone 6 szt
śmietana 1/2 szklanki
masło 1 łyżka
mąka 1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: pulpety zapiekane z makaronem

Mielone mięso mieszamy z namoczoną odciśniętą rozdrobnioną widelcem bułką,dodajemy bułkę tartą jajko sól,pieprz i wyrabiamy.Formujemy małe spłaszczone pulpeciki,obtaczamy je w mące i smażymy na mieszance oleju z masłem.Grzyby moczymy w szklance wody po godzinie je gotujemy i drobno siekamy.Robimy zasmażkę z mąki i masła a gdy się spieni wlewamy śmietankę i pozostały z gotowania wywar z grzybów trzymamy na ogniu aż sos zgęstnieje i doprawiamy go do smaku.W posmarowanym masłem naczyniu żaroodpornym układamy warstwę makaronu na nim usmażone pulpeciki a na nich znowu makaron i wszystko polewamy sosem.Zapiekamy 20 min w 200 stopniach.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

AURELKA 28.10.2012 20:53
ciekawa inspiracja
malaczarna23 24.02.2012 15:01
pycha
Ewelina47 08.10.2011 12:37
pyszny obiadek z takimi pulpecikami
Krystyna32 03.09.2011 00:09
super

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak