Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Czorba z pokrzywą

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Czorba - gęsta i pożywna zupa bułgarska lub turecka. Oto ciekawy przepis na czorbę z pokrzywą.

Składniki:

pokrzywa 400g
mąka łyżka
cebula 1
olej 2łyżki
sól

Przepis i sposób przygotowania na: Czorba z pokrzywą

Pokrzywę oczyszczamy i myjemy. Zalewamy 1 litrem zimnej wody i gotujemy przez 10 minut na dużym ogniu oraz kolejne 10 minut na umiarkowanym ogniu. Odcedzamy pokrzywę i ją ścieramy mieszając tylko w jednym kierunku. Wrzucamy pokrzywę z powrotem do wywaru i solimy. Mąkę mieszamy w niewielkiej ilości letniej wody i ją dorzucamy do czorby. W oddzielnym naczyniu podsmażamy w oleju drobno posiekaną cebulę, wrzucamy ją do czorby i gotujemy wszystko 5 minut.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

daria899 05.07.2011 19:15
tak owszem oszczędny,ale każdy robi po swojemu:),następnym razem zrobię podobnie jak pani
Babciagramolka 05.07.2011 19:07
Zaciekawiło mnie czemu trzeba ucierać pokrzywę w jednym kierunku . Robię zupę pokrzywową ale raczej kroję pokrzywę tak jak szczaw czy szpinak . Ten to taki bardzo oszczędny przepis .

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak