Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Piwo kozicowe

4.0
(2)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Piwo kozicowe to napój regionalny na Kurpiach, przygotowywany na świąteczne okazje, smaczny, orzeźwiający o ciekawym smaku.

Składniki:

owoc jałowca 400 gramów
cukier 800 gramów
chmiel 20 gramów
woda 10 litrów
drożdże 20 gramów
rodzynki 50 gramów

Przepis i sposób przygotowania na: Piwo kozicowe

Piwo kozicowe to regionalny napój kurpiowski przyrządzany ze świeżych owoców jałowca, szyszek chmielu, cukru, drożdży i wody. Napój ma wyjątkowy aromat i słodko-gorzki smak. To musujący o orzeźwiający napitek, który jest idealny na upalne dni. 

Jałowiec mielimy lub dokładnie rozgniatamy i zagotowujemy z wodą. Pozostawiamy na około 12 godzin, potem przecedzamy.

Chmiel zagotowujemy w 1/2 l wody - gotujemy około 20 minut, przecedzamy i wlewamy do wywaru jałowcowego. Dodajemy cukier i drożdże, dokładnie mieszamy i pozostawiamy w cieple na 1 dobę. 

Po tym czasie przelewamy do butelek, dodając do każdej kilka rodzynek. Przechowujemy w zimnym miejscu. Piwo kozicowe jest gotowe do picia po 24 godzinach.

Przed użyciem nie wstrząsamy butelką, bardzo delikatnie ją otwieramy, tak aby zawartość pozostała w butelce, a nie na otwierającym. 

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak