Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Porzeczkówka

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

cukru 1,5 kg
spirytusu 0.5 l

Przepis i sposób przygotowania na: Porzeczkówka

Porzeczki obieramy z gałązek i wkładamy do słoja przesypując warstwowo cukrem
zakrywamy gaza i odstawiamy aby puściły sok.
Nie przejmujemy się jeżeli po 2-4 dniach cukier jest nie rozpuszczony a porzeczki nie poszczają soku-możemy wówczas włożyć rękę do słoja i im pomagać czyli rozgniatać owoce ręką.możemy często mieszać a nawet w sytuacji kiedy nadal nie a soku-dolewamy pól szklanki zimnej gotowanej wody po ok 5-7 dniach -mieszamy drewniana łyżką i jeżeli cukier jest całkowicie rozpuszczony,porzeczki są na wierzchu a pod nimi sok-możemy zlewać do garnka.
Porzeczki na siteczko i odciskamy ale nie przecieramy-tutaj każda kropla ma znaczenie.Kiedy już mamy odlany sok-wlewamy spirytus -wlewamy go wg uznania-zawsze lepiej mniej bo potem można dolać. Rozlewamy do butelek zakręcamy i cieszymy się . Już po tygodniu dwóch-przychodzi czas na degustację-czy smak jest alkoholowy jeśli nie dolewamy do każdej butelki po pół kieliszka spirytusu.
Porzeczkowa powinna być bardzo gęsta ale będzie jeżeli do każdej z butelek przed wlaniem nalewki powkładamy po trochę porzeczek np po 2-3 łyżki stołowe na każdą butelkę.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak