Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tarta z gruszką

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 2 szkl.
masło 250 g
cukier 2/3 szkl.
żółtko jajek 2 szt.
śmietana kwaśna 3 łyżki
sól szczypta
Nadzienie:
gruszki 800 g
śmietanka 1 szkl.
serek homogenizowany 200 g
cukier 1,5 szkl.
skórka z cytryny 1 łyżeczka
jajko 4 szt.
wiśnie kandyzowane 2 łyżki
płatki migdałowe 4 łyżki
tłuszcz do formy

Przepis i sposób przygotowania na: Tarta z gruszką

1. Z mąki, masła, soli, cukru, żółtek i śmietany zagnieć kruche ciasto. Schładzaj 30 min. Przygotuj masę: śmietankę wymieszaj z serkiem, cukrem, skórką z cytryny i jajkami.
2. Gruszki umyj, obierz. Przekrój na pół. Usuń pestki. Wypukłą strone lekko ponacinaj. W miejsca po usuniętych gniazdach nasiennych włóż kandyzowane wiśnie.
3. Ciasto rozwałkuj, wylep nim natłuszczoną i oprószoną tartą bułką formę. Upiecz na słomkowy kolor ok. 10-15 min. w temp. ok. 200 stopni.. na podpieczony kruchy spód wylej przygotowaną masę śmietankową.
4. na masie ułoż gruszki. Wierzch ciasta posyp płatkami migdałowymi. piecz jeszcze 3-40 min. w piekarniuku nagrzanym do 180 stopni. wystudx. udekoruj według uznania.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

romanrafal
romanrafal 16.01.2014 16:53
smaczna tarta
jeta72 27.08.2013 08:28
pyszna!!! :-)
smakowita 01.11.2012 20:30
pyszne połączenie nadzienia
Marta1986 15.07.2012 10:50
pycha
Marta1986 15.07.2012 10:50
pycha

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak