Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

deser waniliowy

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

kremówka 300 ml
mleko 300 ml
wódka 100 ml
cukier 25 dag
zapach waniliowy
Żelatyna wieprzowa Prymat
jeżyny 30 dag
maliny świeże 30 dag

Przepis i sposób przygotowania na: deser waniliowy

Mleko i 100 ml kremówki wlać do rondelka dodać zapach waniliowy i 2/3 cukru całość zagotować. Żelatynę zalać niewielką ilością ziemnej wody i odstawić na kilka minut. następnie wlać ja do gorącego mleka i mieszać aż się całkowicie rozpuści. Wlać wódkę lub inny alkohol. Ostudzić. Pozostałą kremówkę ubić na sztywno i wystudzonym mlekiem. Powstałą masę wlać do pucharków i wstawić do lodówki na ok., 3 godziny. owoce można dodać dużo więcej np. jagody, truskawki, wiśnie włożyć do garnuszka i zasypać pozostałym cukrem. zagotować. Powstałym sosem polać deser przed podaniem.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Małgorzata106 07.05.2012 20:43
super

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak