Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ryżowa łakotka

2.0
(0)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

mleko 0,5 l
cukry waniliowe 2
tabliczki białej czekolady 0,5
truskawek świeżych lub mrożony 8 sztuk
ryż krótkoziarnisty 0,5 szklanki

Przepis i sposób przygotowania na: Ryżowa łakotka

Mleko wlewamy do garnka, gdy będzie ciepłe wrzucamy cukier waniliowy i mieszamy, aż się rozpuści. Gdy mleko będzie gorące wrzucamy ryż i gotujemy do momentu, aż zwiąże się z mlekiem - czyli deser stanie się dość gęsty. Bardzo często mieszamy. Czekoladę gnieciemy na małe kawałeczki lub najlepiej ścieramy na grubych oczkach. Prawie całą wsypujemy do gorącego mleka z ryżem i mieszamy aby się rozpuściła. Później odstawiamy garnek z gazu i czekamy, aż ostygnie. Gdy ostygnie wkładamy do lodówki na 15-20 minut. Miksujemy truskawki, również schładzamy. Deser nakładamy łyżką do lodów, oblewamy musem truskawkowym i posypujemy startą biała czekoladą. Smacznego !!!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Margo1 16.06.2013 22:13
ciekawy przepis

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak