Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

torcik kapelusz

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Biszkopt 2 sztuki
mleko 3 szklanki
budyń waniliowy 2 sztuki
cukier 4 łyżki
sok z cytryny 3 łyżki
cukier puder 3 łyżki
krem toffi

Przepis i sposób przygotowania na: torcik kapelusz

Biszkopt można kupić gotowy lub upiec samemu.

Biszkopt:
jajka 6 sztuk
3/4 szkl.maki pszennej
3/4 szkl.mąki ziemniaczanej
1 szkl, cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Białka ubić na pianę,dodać żółtka i cukier.Następnie dodać przesianą makę i mąkę ziemniaczana oraz proszek.Wymieszać.Piec w nagrzanym piekarniku ok35 minut.

Drugi biszkopt na górę tortu upiekłam z połowy porcji,w mniejszej foremce.


Krem budyniowy:
ugotować 2 budynie w 3 szklankach mleka i 4 łyżkach cukru.Wystudzić.Rozetrzeć kostkę margaryny na puch i dodawać po łyżce zimny budyń.

Biszkopt przekroić na 3 krążki nasączyć sokiem z cytryny wymieszanym z wodą i cukrem pudrem.Przekładać kremem i dżemem.Jedną warstwę na górnej i dolnej warstwie przełożyłam mlekiem skondensowanym gotowanym ,smak toffi.Wierzch tortu również posmarować kremem.

Wierzch udekorować masą cukrową.
Masa cukrowa:
4 łyżeczki żelatyny zalać 70 ml wody i odstawić na 5 minut.Po tym czasie podgrzać naczynie z żelatyną w kąpieli wodnej,dodać 50 g glukozy w proszku,4 łyżeczki planty i cukier puder 80dag.Wyrobić na plastyczną masę,kulę ,którą można zabarwić dowolnymi barwnikami spożywczymi ,rozwałkować na blacie i nałożyć na tort.Ozdoby-róże i listki również są wykonane z tej masy,można je zrobić kilka dni wcześniej,wtedy zastygną i zrobią się twarde.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Adamorek 22.04.2012 20:49
bardzo elegancki
Renataj 20.09.2011 22:37
Ale cudeńko !!!
Małgorzata77 12.08.2011 13:32
Fajny gdzie można taki zamówić?

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak