Przepis i sposób przygotowania na: jaja kasztelańskie
Wbijać kolejno jaja na talerzyk i delikatnie przechylając talerzyk by żółtko nie wypłynęło (dobrym pomysłem jest zwilżenie talerzyka) i gotować 5 minut ( zbyt duże bulgotanie wody może spowodować rozdzielenie się jaja)
Gdy białko zetnie się zamykając wewnątrz żółtko, wyjąć jaja łyżką cedzakową, osączyć na sicie i oprószyć solą i pierzem.(używamy pieprzu białego gdyż wygląda bardziej estetycznie ale niestety ja użyłem czarnego )
Należy pamiętać o wyrównaniu kształtu przez podsunięcie pod spód strzępków białka.
sos
2 łyżki tzatziki mieszamy z majonezem i ziołami prowansalskimi oraz dodajemy trochę wody tak by nasz sos miał konsystencję odpowiednią do polewania z małej sosjerki
wg uznania doprawić solą by jajka były mniej słone i miały swoisty jajeczny smak
można podać na grzankach zwykłych tostach i tostach francuskich