jaja kasztelańskie

jaja kasztelańskie

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • jaja

    12
  • ocet 10 %

    150 gram
  • Tzatziki Prymat

    1
  • majonez

    200 gram
  • grzanki

    12
  • szczypiorek posiekany

    30 gram
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

W płytkim szerokim rondelku zagotować wodę z octem 2 łyżki octu na 1 szklankę wody osolić.
Wbijać kolejno jaja na talerzyk i delikatnie przechylając talerzyk by żółtko nie wypłynęło (dobrym pomysłem jest zwilżenie talerzyka) i gotować 5 minut ( zbyt duże bulgotanie wody może spowodować rozdzielenie się jaja)

Gdy białko zetnie się zamykając wewnątrz żółtko, wyjąć jaja łyżką cedzakową, osączyć na sicie i oprószyć solą i pierzem.(używamy pieprzu białego gdyż wygląda bardziej estetycznie ale niestety ja użyłem czarnego )
Należy pamiętać o wyrównaniu kształtu przez podsunięcie pod spód strzępków białka.

sos
2 łyżki tzatziki mieszamy z majonezem i ziołami prowansalskimi oraz dodajemy trochę wody tak by nasz sos miał konsystencję odpowiednią do polewania z małej sosjerki
wg uznania doprawić solą by jajka były mniej słone i miały swoisty jajeczny smak

można podać na grzankach zwykłych tostach i tostach francuskich

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat