Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

jaja kasztelańskie

2.0
(0)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jaja 12
ocet 10 % 150 gram
Tzatziki pikantny sos czosnkowy Prymat 1
majonez 200 gram
grzanki 12
szczypiorek posiekany 30 gram

Przepis i sposób przygotowania na: jaja kasztelańskie

W płytkim szerokim rondelku zagotować wodę z octem 2 łyżki octu na 1 szklankę wody osolić.
Wbijać kolejno jaja na talerzyk i delikatnie przechylając talerzyk by żółtko nie wypłynęło (dobrym pomysłem jest zwilżenie talerzyka) i gotować 5 minut ( zbyt duże bulgotanie wody może spowodować rozdzielenie się jaja)

Gdy białko zetnie się zamykając wewnątrz żółtko, wyjąć jaja łyżką cedzakową, osączyć na sicie i oprószyć solą i pierzem.(używamy pieprzu białego gdyż wygląda bardziej estetycznie ale niestety ja użyłem czarnego )
Należy pamiętać o wyrównaniu kształtu przez podsunięcie pod spód strzępków białka.

sos
2 łyżki tzatziki mieszamy z majonezem i ziołami prowansalskimi oraz dodajemy trochę wody tak by nasz sos miał konsystencję odpowiednią do polewania z małej sosjerki
wg uznania doprawić solą by jajka były mniej słone i miały swoisty jajeczny smak

można podać na grzankach zwykłych tostach i tostach francuskich

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak