Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pleśniak z powidłami

2.0
(3)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka krupczatka 2,5 szkl.
masło 25 dkg
powidła śliwkowe 2 słoiczki
jajko 4 szt.
cukier 1 szkl.
cukier puder 4 łyżki
kakao 2 łyżki
proszek do pieczenia 2 łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: Pleśniak z powidłami

Mąkę, masło, cukier, żółtka, proszek do pieczenia - zagnieść dobrze. Następnie podzielić na 3 części, do jednej części dodać kakao - dobrze zagnieść. Uformować 3 kule, włożyć do woreczka i wstawić do lodówki na ok. 1 godzinę.
Białka ubić z cukrem pudrem.

Formę wyłożyć papierem do pieczenia. Jasne ciasto zetrzeć na tarce o grubych oczkach - na spód formy. Następnie nałożyć powidła, zetrzeć ciemne ciasto, nałożyć pianę z białek, zetrzeć jasne ciasto.

Piec ok. 40 min w 180 stopniach.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Fiffi 23.11.2012 23:38
też piekę plesniaka, ale mój przepis jest zupełnie inny
V_kuchareczka 31.07.2012 11:50
Rewelacja
caralajna 20.07.2012 09:13
pycha
paula99926 10.07.2012 18:14
uwielbiam!
Urszula5 05.05.2012 20:07
ciekawy przepis
Beatris 28.07.2011 13:25
W dzieciństwie często takie jadłam.
tatiana2 25.07.2011 12:30
Bardzo lubię to ciasto :)
Krystyna32 17.07.2011 09:44
extra
agano 08.07.2011 16:13
mniam
Anna169Hosz 06.07.2011 16:52
Apetycznie wygląda.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak