Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Czekoladowiec z marmoladą

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

polewa czekoladowa
marmolada wieloowocowa
jajko 9
cukier 25dag
mąka 25 dag
aromat rumowy
cukier waniliowy
kakao 2-3 łyżki
proszek do pieczenia łyżeczka
budyń waniliowy
krem czekoladowy 2 opakowania
mleko-do kremu
masło-do kremu
czekolada deserowa

Przepis i sposób przygotowania na: Czekoladowiec z marmoladą

Żółtka ubić z cukrem i cukrem waniliowym. Mąkę przesiać z kakao, budyniem i proszkiem do pieczenia i połączyć z masą z żółtek. Białka ubić na sztywną masę z dodatkiem soli i delikatnie połączyć z resztą. Ciasto wyłożyć do formy i piec ok 40min w 180 stopniach (w zależności od piekarnika). Gotowy biszkopt przekroić na 3 części. Wystudzone nasączyć aromatem rumowym lub naparem z kawy.
Krem przygotować wg przepisu na opakowaniu, dodając mleko i masło (lub zrobić własny z budyniu i masła). Przełożyć nim biszkopty. Wierzch (3 biszkopt) posmarować delikatnie marmoladą i polać roztopioną polewą. Obsypać startą czekoladą lub posiekaną nożem.
***
przepis na biszkopt znalazłam w internecie i mimo obaw wyszedł świetny (niestety dół się przełamał przed zdjęciem;/)

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

jolita 06.07.2011 07:53
mbniam mniam
Misiek1 05.07.2011 13:23
uwielbiam ciasta z czekoladą!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak