Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Focaccia z oliwkami i ziołami prowansalskimi

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

wod 400 ml
mąka pszenna 1 l
oliwa 50 ml
drożdże 25 g
sól 1 łyżeczka
oliwki 30-40 szt
Zioła prowansalskie suszone Prymat 4 łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: Focaccia z oliwkami i ziołami prowansalskimi

Drożdże rozpuścic w 0,5 szklanki wody. W misce wymieszac mąkę z solą, i dwiema łyżeczkami ziół prowansalskich. Dodac letnią wodę, rozpuszczone drożdże i oliwę. Wyrobic głodkie i lśniące ciasto. Przykryc ściereczka i odstawic az podwoi swoją objętośc. Ciasto rozciągnąc palcami na dużej wysmarowanej oliwą blaszce. Posmarowac oliwą. Zrobic dołki palcem i powkładac do nich połówki oliwek. Posypac resztą ziół prowansalskich. Odstawic na 15 minut aby podrosło i piec w piekarniku z termoobiegiem w temp 200 stopni przez 15 minut. Podawac jeszcze lekko ciepłą do surówek lub zupy.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Allice 30.10.2015 08:48
Pole am również z dodatkiem suszonych pomidorów.
Justa32 21.06.2012 09:50
pycha
Marybeth
Marybeth 02.08.2011 12:50
Pysznie wygląda :)
Dominika30 13.07.2011 23:19
napewno świetne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak