Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Żółta rozeta z konfiturą wieloowocową

3.0
(11)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 45 dag
cukier kryształ 6 dag
masło 5 dag
drożdże świeże 4 dag
maslanka naturalna 250 ml
jajko 2 szt.
sól szczypta
Kurkuma mielona Prymat 2 łyżeczki
konfitura 15 dag

Przepis i sposób przygotowania na: Żółta rozeta z konfiturą wieloowocową

Mąkę pszenną przesiać do misy. Zrobić wgłębienie po środku, dodać pokruszone drożdże, cukier, jajko, maślankę, kurkumę, i szczyptę soli. Wymieszać składniki. Na samym końcu połączyć z roztopionym masłem. Starannie wyrobić ciasto. Przykryć lnianą ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na godzinę. Po tym czasie ciasto wyrobić i pozostawić pod przykryciem przez kolejną godzinę.

Ciasto przełożyć na stolnicę, podzielić na 10 porcji. Każdą z nich rozwałkować, nałożyć po porcji konfitury wieloowocowej (http://www.doradcasmaku.pl/przepis/146145/konfitura-wieloowocowa.html) i zwinąć w ślimak.

Formę do ciasta wysmarować masłem. Ułożyć w niej ślimaki (niezbyt ciasno). Posmarować roztrzepanym jajkiem i pozostawić do wyrośnięcia na godzinę.

Wstawić do piecyka nagrzanego do temperatury 180ºC. Piec 30 minut.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

iknkirke 02.12.2011 12:09
mniam
IlonaAlbertos 20.09.2011 18:21
Wspaniała.
Gosia40 31.07.2011 11:31
Uwielbiam drożdżowe wypieki!
aguus 26.07.2011 09:17
Pyszności:)
Nina7 10.07.2011 04:25
Piękna i pyszna!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak