Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Placek z orzechami

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka 25 dkg
margaryna 20 dkg
żółtko jajek 2 szt
woda 1 łyżka
żółtko jajek 6 szt
cukier puder 20 dkg
białko 6 szt
cukier waniliowy 1 szt
orzechy mielone 20 dkg

Przepis i sposób przygotowania na: Placek z orzechami

Ciasto: mąkę posiekać z margaryną z 2 żółtkami (zmieszanymi z 1 łyżką wody). Wyrobić ciasto, podzielić na 2 części.
Wkładka orzechowa: 6 żółtek utrzeć z cukrem (20 dkg) cukrem waniliowym. Następnie dodawać stopniowo na przemian orzechy i pianę ubitą z 8 białek (2 z ciasta + 6). delikatnie wymieszać do uzyskania jednolitej masy.
Kolejność: Ciasto, drelowane wiśnie, masa orzechowa, druga część ciasta. Na wierzch placek można posypać cukrem pudrem.
Piec ok 45 min. w temp. 170-180 st.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak