Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Mięsne kulki z grilla

2.0
(10)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mięso mielone 60 dag
ser feta 10 dag
cebula biała 1 szt.
papryka żółta 1/2 szt.
bułka tarta pikantna 3 łyżki
sól 1 łyżeczka
olej słonecznikowy 1/2 l
białko 1 szt.
żółtko jajek 1 szt.
Czosnek suszony Prymat 1 łyżeczka
Pieprz czarny mielony Prymat 1/2 łyżeczki
Przyprawa do mięsa mielonego farszu i klopsów Prymat 3 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Mięsne kulki z grilla

Mięso mielone przełożyć do szklanego naczynia, dodać żółtko, bułkę tartą, przyprawę do mięsa mielonego, czosnek granulowany, pieprz czarny oraz sól. Wymieszać. Połączyć z pianą ubitą z białka. Przykryć folią spożywczą i odstawić w chłodne miejsce na 2 godziny. Masę mięsną podzielić na trzy równe części.

W rondlu rozgrzać olej.

Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę. Dodać do jednej części masy mięsnej. Wymieszać. Uformować kulki wielkości orzecha włoskiego. Wrzucać na gorący tłuszcz. Smażyć przez 2 minuty, wyjąć i ułożyć na papierowym ręczniku.

Paprykę oczyścić, umyć i osuszyć. Pokroić w kostkę, dodać do drugiej części masy i postąpić tak samo jak z masą mięsno-cebulową.

Ser feta pokroić w kostkę. Z trzeciej części masy mięsnej formować kulki wkładając w środek każdej po kostce sera. Smażyć na rozgrzanym oleju 2 minuty, osączyć z tłuszczu.

Patyki do szaszłyków zmoczyć zimną wodą. Nadziewać na nie podsmażone kulki w różnych smakach. Grillować na rozgrzanym ruszcie 10 minut.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ziutula
ziutula 22.12.2011 21:41
smakowite kuleczki..
aguus 26.07.2011 09:15
Fajny pomysł na grillowane mięso mielone:)
cukiereczek 19.07.2011 08:51
super
Misiek1 10.07.2011 04:42
Kulki w różnych smakach - super propozycja:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak