Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pulpeciki w jarzynce

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mięso gotowane
kalafior
brokuł

Przepis i sposób przygotowania na: Pulpeciki w jarzynce

# porcja mięsa gotowanego np z zupy z poprzedniego dnia
# 1 mały kalafior
# 1 mały brokuł
# 1 jajko
# mała cebula
# pół szklanki mleka
# pół kajzerki
# 1 łyżka masła lub marg.
# 1 łyżka mąki
# 1 łyżka oleju
# 1/2 łyżki curry
# sól
# pieprz




Przygotowanie:
Różyczki kalafiora i brokuła obgotować w osolonej wodzie.Cebulę pokroić w kosteczkę zeszklić na patelni i zagnieść z przemielonym mięsem i wcześniej namoczoną i odciśniętą bułką, jajkiem.doprawić do smaku solą i pieprzem. Z masy uformować kulki , obtaczać je w mace i usmażyć na tłuszczu.W rondlu rozgrzać tłuszcz , oprószyć mąką i curry zasmażyć. Wlać mleko i wywar z jarzyn 3/4 szklanki mocno mieszać aby nie zrobiły się grudki.Doprawić do smaku solą i curry.Do gorącego sosu dodać różyczki warzyw, któtko podgrzać. Do talerzy nakładać sos z jarzynką i na wierzch pulpeciki. Smakują z pieczywem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

anemon 27.07.2013 16:43
Smakowo w moim guście i do tego pięknie podane.
Justa32 16.07.2013 22:08
też takie lubię
Wacław 27.09.2012 09:20
pyszniutkie danie !
alaaa 25.08.2012 20:03
same pyszności u ciebie
Ewa111 18.01.2012 21:05
ciekawa potrawa
jeta72 09.09.2011 14:53
pychota;P
ben-ka 31.08.2011 17:29
zjadłabym z wielką chęcią.
kuklik 08.08.2011 13:06
wspaniałe
Wafelek2601 30.07.2011 21:00
pycha
barbara11561 05.07.2011 07:27
smaczne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak