Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pierogi z ryżem i jabłkami

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 35 dag
jajko 1 sztuka
woda kilka łyżek
ryż 20 dag
jajko 1 sztuka
cukier 4 łyżki
śmietana 0,5 szklanki
masło 1 łyżka
sól 1 szczypta
jabłko winne 30 kilka szt.

Przepis i sposób przygotowania na: Pierogi z ryżem i jabłkami

Zagnieść ciasta pierogowe i przykryć, aby nie wyschło. Ryż ugotować na półsypko, ostudzić, wbić jajo. Jabłka obrać i zetrzeć na tarce jarzynowej, skropić masłem, posłodzić, mieszając zagotować i wymieszać z ryżem. Przyprawić do smaku. Ciasto cienko rozwałkować, układać farsz w niewielkich odstępach, założyć brzegi, zacisnąć i wycinać szklanką pierogi. Ugotować i podawać polane śmietaną z cukrem.SMACZNEGO!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak