Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Rolada wieprzowa z kiszoną kapustą i kiełbasą

2.0
(0)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mięso z szynki 1 kg
czosnek 5 ząbków
kapusta kiszona 1/2 kg
kiełbasa wiejska 30 dag
grzybki suszone 2 szt
angielskie ziele 5 ziaren
Liść laurowy suszony Prymat 2 szt
cebula 1 szt
boczek wędzony 10 dag
Kminek mielony Prymat do smaku
sól do smaku
pieprz do smaku
smalec 3 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Rolada wieprzowa z kiszoną kapustą i kiełbasą

Mięso umyć, przekroić wzdłuż [tak aby powstał płat ] rozbić tłuczkiem, natrzeć przeciśniętym przez praskę czosnkiem, solą i pieprzem. Kapustę włożyć do garnka, zalać wodą, dodać angielskie ziele, liść laurowy, namoczone grzybki i gotować około 30 minut. Boczek pokroić w kostkę, włożyć na patelnię, stopić, wsypać posiekaną cebulę, zeszklić. Dodać odcedzoną kapustę i posiekane grzyby, przyprawić do smaku. Całość dusić około 15 minut, ostudzić. Na płat mięsa nałożyć nadzienie, wzdłuż położyć obraną z otoczki kiełbasę i zwinąć ciasno w rulon, związać sznurkiem. Roladę obsmażyć ze wszystkich stron na rozgrzanym smalcu. Następnie skropić wodą i wstawić do piekarnika, przykryć. Piec około 1 godziny w temp 160 st. co chwilę polewając wytworzonym sosem. Po upieczeniu zdjąć sznurek i pokroić w plastry. Podawać z sosem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

IlonaAlbertos 30.09.2013 22:28
Fajny pomysł.
mirosława4 24.04.2013 18:06
zapowiada się smacznie :)
Emilia22 04.07.2011 17:37
ciekawe

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak