Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

ciasto pani waleska

2.0
(1)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 3 szkl
cukier 2 szkl
masło 400 gram
jajko 8 szt
mąka ziemniaczana 3 łyżka
mleko 2 szkl
mąka pszenna 3 łyzki
cukier 3 łyzki
cukier migdałowy 16 g
aromat migdałowy 6 kropel
dżem z czarnej porzeczki 1 słoik

Przepis i sposób przygotowania na: ciasto pani waleska

Składniki na kruche ciasto:
500 g mąki pszenne
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
pół szklanki cukru pudru
200 g masła lub margaryny
6 żółtek
Wszystkie składniki wyrobić. Powstałe ciasto zagnieść w kulę i podzielić na pół

Składniki na bezę:
6 białek
1,5 szklanki drobnego cukru lub cukru pudru
1 łyżka mąki ziemniaczanej
Białka ubić na sztywną pianę. Następnie dodawać stopniowo i małymi partiami cukier. Na koniec dodać mąkę ziemniaczaną, delikatnie wymieszać

Formę o wymiarach 25 x 33 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Jedną część ciasta wyłożyć na spód, rozwałkować i wyrównać. Na nim posmarować połowę dżemu z czarnej porzeczki. Następnie wyłożyć połowę masy bezowej. Na masę bezową wysypać połowę płatków migdałowych. Piec w temperaturze 175ºC przez około 40 minut. Identycznie postąpić z drugą częścią ciasta. Można obydwa placki piec razem w piekarniku (w termoobiegu) lub jeden po drugim (jeśli nie mamy dwóch takich samych form); wtedy najlepiej drugą drugą bezę przygotować bezpośrednio przed pieczeniem. Placki ostudzić
Masa kremowa:
2 szklanki mleka (500 ml)
3 łyżki mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
2 żółtka
3 łyżki cukru
16 g cukru migdałowego
200 g masła
kilka kropel aromatu migdałowego Jedną szklankę mleka zagotować z cukrami. Drugą zmiksować z żółtkami i mąką (jak na budyń), dodać do gotującego się mleka, zagotować. Ostudzić, przykrywając folią spożywczą.

Miękkie masło utrzeć na puch (można mikserem), stopniowo dodawać ostudzony budyń, cały czas ucierając (miksując). Dodać aromat migdałowy i zmiksować.

Gotowe, ostudzone placki przełożyć masą kremową. Schłodzić przez minimum 3 godziny w lodówce.

smacznego!
przepis znaleziony kiedyś w necie ciasto super polecam

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Kate131 30.05.2012 08:01
pycha
eli82 25.08.2011 11:20
apetyczne
Izabela28 20.08.2011 21:02
apetycznie się prezentuje na zdjęciu, zasługuje na plusik:)
misia53 19.08.2011 22:53
ciasto bardzo apetyczne , szkoda tylko ,że nazwę niepoprawnie napisalas
Magda60 10.08.2011 21:18
dobre
Magda60 10.08.2011 21:18
dobre
MAR3STA 06.08.2011 17:56
podoba mi się to ciasto
bami 26.07.2011 18:27
Wygląda bogato :)
Teresa19 16.07.2011 08:58
super
stokrotka 15.07.2011 21:58
pięknie się prezentuje

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak