Placek z kapustą

Placek z kapustą

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • drożdże

    5 dag
  • cukier

    1 łyżeczka
  • mąka

    60 dag
  • olej

    3 łyżki
  • woda

    1 szklanka
  • kapusta biała

    30 dag
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Najpierw zaczyn drożdżowy: 5 dag drożdży rozetrzeć z łyżeczką cukru, dolać szklankę letniej wody lub mleka, posypać łyżką mąki i odstawić do wyrośnięcia. Do miski wsypać 60 dag mąki pszennej, dodać wyrośnięty rozczyn, dwie lub trzy łyżki oleju, dwie płaskie łyżki przyprawy typu Jarzynka. Wyrobić ciasto robotem lub ręcznie, powinno być dosyć gęste, dodać 30 dag pokrojonej surowej kiszonej kapusty, wymieszać, odstawić do wyrośnięcia. Piec około godziny w temperaturze 180°C. Podawać na ciepło lub na zimno. Bardzo ważne, by kapusta była dobrze kwaśna (najlepsza jest taka zdrowo przekwaszona, która już do niczego się nie nadaje).

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (6)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

buksiak12

04.09.2010 13:27
super

buksiak12

04.09.2010 13:27
super

Dorota71

04.09.2010 09:14
to musi być pyszne

Dorota71

04.09.2010 09:14
to musi być pyszne

Emilia22

04.09.2010 08:28
mniam mniam

Emilia22

04.09.2010 08:27
ciekawy przepis

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat