Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Placek z kapustą

2.0
(0)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

drożdże 5 dag
cukier 1 łyżeczka
mąka 60 dag
olej 3 łyżki
woda 1 szklanka
kapusta biała 30 dag

Przepis i sposób przygotowania na: Placek z kapustą

Najpierw zaczyn drożdżowy: 5 dag drożdży rozetrzeć z łyżeczką cukru, dolać szklankę letniej wody lub mleka, posypać łyżką mąki i odstawić do wyrośnięcia. Do miski wsypać 60 dag mąki pszennej, dodać wyrośnięty rozczyn, dwie lub trzy łyżki oleju, dwie płaskie łyżki przyprawy typu Jarzynka. Wyrobić ciasto robotem lub ręcznie, powinno być dosyć gęste, dodać 30 dag pokrojonej surowej kiszonej kapusty, wymieszać, odstawić do wyrośnięcia. Piec około godziny w temperaturze 180°C. Podawać na ciepło lub na zimno. Bardzo ważne, by kapusta była dobrze kwaśna (najlepsza jest taka zdrowo przekwaszona, która już do niczego się nie nadaje).

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

buksiak12 04.09.2010 13:27
super
buksiak12 04.09.2010 13:27
super
Dorota71 04.09.2010 09:14
to musi być pyszne
Dorota71 04.09.2010 09:14
to musi być pyszne
Emilia22 04.09.2010 08:28
mniam mniam
Emilia22 04.09.2010 08:27
ciekawy przepis

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak