Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ryba zapiekana z jajkami

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

jajko 8
sos sojowy 1 łyżka
przyprawa warzywna
białe wino 1 łyżka
sól
masło
sos
bulion rybny 1 szklanka
mąka ziemniaczana 1 łyżka
sos sojowy 1 łyżka
ryba 50 dag (morska)

Przepis i sposób przygotowania na: Ryba zapiekana z jajkami

Rybę umyta i osuszoną pokroić w kostkę i wrzucić do rondelka to zalewamy wodą troszkę solimy i gotujemy 15 minut. Suszone grzyby , a jeśli ich nie mamy to mogą być pieczarki umyć i ugotować a grzyby wcześniej namoczyć a gdy przestygną pokroić w paski , łyżką najlepiej cedzakową przełożyć kawałki ryb do naczynia żaroodpornego wysmarowanym masłem najlepiej sklarowanym , na rybach kładziemy albo pieczarki albo tamte grzyby , jajka rozkłócić z 2 łyżkami z wywaru z grzybów doprawić sosem sojowym , przyprawą warzywną i winem. Zalewamy ta masą rybę , przykrywamy naczynie folią aluminiową i pieczemy do 15 minut. w 170 st. W tym czasie zdążymy przygotować sos : 3\\4 bulionu zagotować a pozostały zimny wymieszać z mąką ziemniaczaną i mieszając wlać do bulionu wrzącego . Zagotować i przyprawić do smaku sosem sojowym , potem zdejmujemy folię z ryby , jeszcze chwilkę zapiekamy i gorącą polać przygotowanym sosem .

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

zuzanna_z 16.03.2012 12:11
dobre

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak