Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Suflet ptysiowy

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

mleko 0,5 szklanki
białko 5 sztuk
masło 6 dkg
Bułka tarta klasyczna Prymat 1 łyżka
mąka 10 dkg
żółtko jajek 4 sztuki
cukier 10 dkg
tłuszcz 1 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: Suflet ptysiowy

Zagotować mleko, dodać masło, a gdy stopi się, wsypać mąkę, szybko i starannie rozcierając grudki mąki drewnianą łyżką. Ciasto cały czas ogrzewać na niezbyt gorącej
płycie. Gdy ciasto wysmaży się i stanie się przejrzyste, wyłożyć je do miski; do gorącego ciasta wybijać po jednym żółtku, ucierając cały czas i dosypując po trochu cukier.
Ubić białka na pianę, wyłożyć ją do utartego ciasta, lekko wymieszać. Ciasto wyłożyć na półmisek ogniotrwały, wyrównać je, wstawić na blachę i wsunąć do silnie ogrzanego piekarnika Piec ok. 25 minut. Suflet po wyjęciu natychmiast podawać, bo jest bardzo delikatny i szybko opada.SMACZNEGO!

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak