Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

faworki

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 50 dag
cukier puder 8 dag
masło 2 łyżki
żółtko jajek 6 szt
śmietana 12% 20 dag
spirytus
smalec 90 dag

Przepis i sposób przygotowania na: faworki

*50 dag mąki pszennej
* 8 dag cukru pudru
* 2 łyżki masła
* 6 żółtek
* 20 dag śmietany
*2 kieliszki spirytusu
* szczypta soli

*90 dag smalcu do smażenia
* cukier puder z cukrem waniliowym do posypania

Mąkę posiekać z masłem, dodać żółtka, cukier, szczyptę soli, spirytus i tyle śmietany, aby ciasto było twarde jak na makaron. Dobrze wyrobić i wybijać wałkiem tak długo, aż będą tworzyły się pęcherze. Następnie ciasto przykryć ściereczką i zostawić w chłodnym miejscu na 1 godzinę, po czym rozwałkować cienko bez posypywania mąką i uformować faworki.
ciasto pokroić na paski o długości 10 cm i o szerokości 3 cm, każdy pasek przeciąć pośrodku i przełożyć jeden koniec paska przez przecięcie i przeciągnąć. Smażymy na złoty kolor i posypujemy cukrem pudrem

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Anna133 06.10.2011 12:36
dawno nie robiłam
cukiereczek 05.10.2011 10:06
Robię podobne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak