Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Potica gryczana z orzechami

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto:
mąka gryczana 1 kg
mąka pszenna 350 g
mąka pszenna 2 łyżki
cukier 1 łyżka
drożdże 40 g
sól
Nadzienie:
orzechy włoskie 500 g
mleko 250 ml
cukier 50 g
cukier wanilinowy 10 g
skórka otarta z cytryny
masło do formy
woda 2 łyżki (ciepła)
woda 500 ml (gorąca)

Przepis i sposób przygotowania na: Potica gryczana z orzechami

Najpierw do miski wsypać mąkę przesianą gryczaną ,powoli wlewając wrzącą wodę , do miseczki włożyć pokruszone drożdże i wymieszać z 2 łyżkami ciepłej wody , łyżką cukru i 2 łyżkami maki. Odstawiamy. W tym czasie możemy sobie przygotować nadzienie: Wsypujemy orzechy do czystej miski , wlać gorące mleko , wymieszać i odstawić gdy już przestygnie , dodać śmietankę , skórkę , cukier i cukier waniliowy. Wymieszać . Gdy mąką gryczana już nam przestygnie to dodajemy drożdże z dodatkami, mąką pszenną i troszkę solimy. Z tego wyrabiamy gładkie ciasto i rozwałkować na stolnicy na prostokąt , równomiernie układamy na cieście nadzienie i zwijamy , prostokątną formę wykładamy pergaminem do pieczenia , ułożyć ciasto odłożyć w ciepłe miejsce aby nam troszkę podrosło a potem włożyć do piekarnika nagrzanego do 200 st i piec 15 minut potem zmniejszamy temp. do 170 i pieczemy już 45 minut .

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak