Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

makaronowy wieniec

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

makaron wstążki 40 dkg
oliwa 1 łyżka
szynka gotowana 20 dkg
ciecierzyca 1 puszka
śmietana gęsta 1 szklanka
żółtko surowe 4 szt
sól
pieprz
tłuszcz do formy
ser żółty 15 (tarty)

Przepis i sposób przygotowania na: makaronowy wieniec

Szynkę kroimy w drobną kostkę a ciecierzycę odsączamy.W rondlu stapiamy masło,podsmażamy szynkę dodajemy ciecierzycę i dusimy na małym ogniu 10 min,doprawiamy solą i pieprzem.Żółtka mieszamy ze śmietaną solą i pieprzem.W dużej ilości osolonej wody z oliwą gotujemy makaron na półmiękko odcedzamy i mieszamy z 10 dkg żółtego sera,śmietaną i połową mieszanki szynki i ciecierzycy.Do okrągłej formy z kominkiem wkładamy przygotowany makaron i wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy 25 min.Następnie wyciągamy komin a w powstały otwór wkładamy resztę szynki z ciecierzycą i wsypujemy pozostały ser.Jeszcze przez chwilę trzymamy w nagrzanym piekarniku.Podajemy z zieloną sałatą lub surówkami.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Daria14 05.07.2011 15:45
dobre

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak