Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

makaron zapiekany z selerem

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

makaron 25 dkg
seler 2 szt
sok z cytryny 3 łyżki
masło lub margaryna 2 łyżki
żółty ser starty 4 łyżki
śmietana 1/2 szklanki
jajko 2 szt
ser owczy 15 dkg
ketchup 3 łyżki
olej 2 łyżki
sól
pieprz
natka pietruszki 1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: makaron zapiekany z selerem

Selery obieramy kroimy na plastry jedno centymetrowe skrapiamy je sokiem z cytryny i gotujemy 10 min po czym odcedzamy.Makaron gotujemy do gorącego dodajemy masło i studzimy.Śmietanę łączymy z jajkami i startym serem doprawiamy solą i pieprzem i mieszamy z makaronem.Makaron przekładamy do wysmarowanego olejem naczynia żaroodpornego i wstawiamy do piekarnika,pieczemy 15 min w 200 stopniach,następnie na wierzch układamy plastry obgotowanego selera i posypujemy owczym serem i polewamy ketchupem.Zapiekamy następne 15 min ,przed podaniem posypujemy natką pietruszki.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Krystyna32 04.10.2011 07:18
super

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak