Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Babka drożdżowa

2.0
(2)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 2 szklanki
cukier 100 g
masło 100 g
mleko 1\\2 szklanki
drożdże 40 g
jajko 3
żółtko jajek 2
skórka z cytryny
rodzynki
migdały
skórka pomarańczowa
sok z cytryny 1
cukier puder
sól

Przepis i sposób przygotowania na: Babka drożdżowa

Drożdże kruszymy i zalewamy ciepłym mlekiem , potem do drożdży dodajemy 1\\23 szklanki mąki i wyrobić na gładką masę oprószyć mąką , przykryć i odstawić w ciepłe miejsce . W tym czasie żółtka rozkłócić 5 sztuk i trzy białka , następnie utrzeć z cukrem i szczyptą soli. Połączyć z rozczynem drożdżowym i wsypujemy resztę maki która nam została oraz miękkie masełko , wyrabiamy na jednolitą masę . Ciasto zmieszać z dowolnie skomponowanymi bakaliami i przełożyć do przygotowanej wcześniej formy Jeszcze odstawić do wyrośnięcia a potem piec 40 minut w 180 st. Cukier puder utrzeć z sokiem z cytryny i wysmarować ciasto .

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

babcia
babcia 03.11.2012 08:29
lubię wszystkie babki

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak