Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

biszkopt z kremem i konfiturą

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jajko 6
cukier puder 3 łyżki
cukier puder 1 szklanka
mąka pszenna 1 szklanka
proszek do pieczenia 1 1\\2 łyżeczki
konfitura truskawkowa
Krem:
masło 20dag
margaryna 12 dag
żółtko jajek 2
cukier puder 1 szklanka
wódka 2 łyżki
gorzka czekolada 2
orzechy

Przepis i sposób przygotowania na: biszkopt z kremem i konfiturą

Żółtka oddzielić od białek, najpierw białka ubić dodać 3 łyżki cukru pudru, dalej ubijając , a żółtka utrzeć z szklanką cukru pudru i żółtka połączyć z białkami , następnie dodajemy mąkę i proszek , delikatnie mieszamy . formę przygotować , wlać ciasto i włożyć do nagrzanego piekarnika i piec 25 minut w 160 st. a gdy biszkopt podrośnie to zwiększyć do 200 st. potem ostudzić i podzielić ciasto na 2 części. W tym czasie robimy krem :Miękkie masło ucieramy z margaryną , dodając 2 żółtka i cukier puder , gotową masę podzielić na 2 części do jednej masy dodać konfiturę dowolną najlepiej truskawkową . A druga pozostawić jasną .Na jednej części biszkoptu wykładamy masę czerwoną na ta drugą część biszkoptu potem idzie jasna część . Następnie do naczynia wkładamy połamana czekoladę i wlać śmietankę wstawiamy na ogień na małym ogniu i cały czas mieszamy aż czekolada się rozpuści i nabierze gęstej konsystencji i stanie się błyszcząca. Tylko musimy pilnować polewy ponieważ może łatwo się przypalić , na polewę sypiemy dowolne orzechy i zimne ciasto wkładamy do lodówki .

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Bernadeta 21.09.2013 13:51
pyszny deser
babcia
babcia 19.02.2012 13:00
świetne ciasto
rutynka 31.10.2011 10:43
pycha

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak